Vandringsled

En hänförande natur med sjöar i ett pärlband och skogar av olika typer. Fin motion med omväxlande stigar som går över kullar och på spångar över våtmarker. Svampar, blåbär och hallon. Chans att se havsörn, fiskgjuse, häckande svanar och under våren gästande salskrake och många andra fågelarter. Grillkorv på sköna rastplatser. Där några av dragplåstren som lockat tusentals vandrare att upptäcka naturen kring Iskmosunden. Det är därför vi har byggt Iskmo-Jungsund vandringsled och fortsätter att tillföra ännu mera pärlor att njuta av. På kartan nedan ser du sträckningen. Det finns möjlighet att gå bara ett par kilometer eller gå hela leden på 12 km. 

Björnhällorna – video

Leden har väckt mycket positiv uppmärksamhet och har använts flitigt. Särskilt den natursköna rastplatsen på Björnhällorna har varit mycket väl besökt. Den korta rutten längs Hallonnäsfladan hör till ledens pärlor. Nu har också tillkommit en fin rastplats, Kråknäs, med en unik bro vid Skatasund. Se närmare beskrivning och ladda ner karta för utskrift. Se även vandringsledens Facebooksida! Ge feedback här!

Vi tackar våra sponsorer. Guldsponsorerna presenteras här.

Hallonnäsfladan.

En officiell invigning ordnades 16 juni 2016 där kommundirektör Rurik Ahlberg klippte bandet. Se ett bildgalleri från invigningen och från vandringsleden

Vandringsleden förbereddes genom projektet Förundersökning för Iskmoleden under 2014. För projektet användes ca 7 000 €. Projektet Iskmo-Jungsund vandringsled, skede 1, avslutades 15.7.2016. Projektet stöddes av Aktion Österbotten/Leader. Projektbudgeten var 15 600 €. Läs om projektets bakgrund och ta del av slutrapportten av första skede där det finns många bilder! Skede 2 avslutades 31.12.2019 och slutrapporten kan du läsa här.

Projektets andra skede med bro till Kråknässkatan (udden som skjuter ut i Skatasund) med en ny rastplats påbörjades hösten 2017 och avslutas 2019. Till det här skedet hör också samt rensning av gäddnate och iståndsättning av den gamla simstranden på Kråknässkatan. Ett bildgalleri från bygget av bro och rastplats vid Kråknässkatan.

Suomeksi
Info augusti 2015 (pdf)
Tiedote elokuu 2015 (pdf)


1 svar på ”Vandringsled”

Kommentarer är stängda.